Embracing Openness: Inside Vladimír Bachorík’s Doorless Apartment

Vladimír Bachorík, a talented sculptor and skilled glassmaker, had spent countless hours honing his craft within the confines of his cozy apartment in a bustling Prague housing estate.

Recognizing the need for a dedicated space to unleash his creative prowess, he sought the expertise of NEUHÄUSL HUNAL to spearhead the ambitious endeavor of crafting a magnificent glass workspace as part of a comprehensive reconstruction project.

Vladimír Bachorík's Apartment, Prague, CZ / NEUHÄUSL HUNAL

Bachorík had a unique request for his apartment – no doors. This presented an exciting opportunity for NEUHÄUSL HUNAL to think outside the box and explore unconventional solutions.

Vladimír Bachorík's Apartment, Prague, CZ / NEUHÄUSL HUNAL

The goal was to create a space that maximized freedom, light, and generosity. To achieve this, the design team used arched half-sections of U-profiled glass to divide the space, creating a visually open and flowing environment without the need for doors.

Vladimír Bachorík's Apartment, Prague, CZ / NEUHÄUSL HUNAL

The translucent glass blocks not only provided a sense of openness but also allowed ample natural light to penetrate the space. The choice of material was carefully selected to align with Bachorík’s work as a sculptor and glassmaker.

Vladimír Bachorík's Apartment, Prague, CZ / NEUHÄUSL HUNAL

The bathroom arch is the most prominent element in the apartment, elevated on a small platform to highlight its spatial dominance. Three open U-profiled glass curves defined the cloakroom, storage, and workspace, which also served as the kitchen area. The remaining space between these lines of glass was left open, allowing for future interpretations and flexibility.