Infinite Maldives: A Captivating Resort Residence by Shigeru Ban

Renowned Japanese architect Shigeru Ban has unveiled his latest masterpiece, Infinite Maldives, a captivating “resort residence” nestled in the heart of the Maldives. The property boasts 44 luxurious villas nestled over the crystal-clear waters and along the pristine beachfront. Located on the captivating Male Atoll 1 island, this resort embraces the essence of Maldivian culture and showcases a commitment to biophilic sustainability. The use of locally sourced materials and timber seamlessly blends with the natural surroundings, creating a harmonious and eco-friendly haven.

In addition to the opulent amenities offered, such as a state-of-the-art fitness center, rejuvenating spa, and wellness facilities, each resident will have the privilege of their own private infinity pool and outdoor lounging area. These luxurious structures are thoughtfully designed around four beautifully landscaped gardens, inspired by the enchanting Sri Lankan gardens like the iconic Lunuganga by Geoffrey Bawa.

Infinite Maldives / Shigeru Ban Architects

Infinite Maldives stands out from other resorts because it seamlessly blends with the surrounding sea and lush greenery in an “infinite” way. Unlike traditional resort designs that prioritize buildings and add water features and vegetation as an afterthought, Infinite Maldives took a different approach. The landscape design was carefully considered, taking into account the relationship between water, land, topography, and vegetation to create a unique sense of place. The individual buildings were then thoughtfully designed and placed within this landscape, with a focus on creating a seamless flow between indoor and outdoor spaces.

Infinite Maldives / Shigeru Ban Architects

To minimize the environmental impact, Infinite Maldives utilizes innovative pre-fabrication methods and incorporates lightweight and recycled materials. Unlike other developments that merely use sustainability as a marketing tool, Infinite Maldives aims to provide a space where people can truly relax and connect with the environment, embracing its inherent value. This project is a true testament to sustainability.